Er moet een account aangemaakt worden voordat je de bestelling kunt afronden. Het veldje wachtwoord is aan de beurt.
Hmmm,wat zal ik eens als wachtwoord doen…..iets gemakkelijks, anders kan ik het niet onthouden….Ah. Ik weet het. Ik doe fordKa1.
Een melding. Het wachtwoord moet minimaal 8 tekens lang zijn, een hoofdletter bevatten, een getal en een teken uit de volgende reeks !”#$%&_()’.
Grrr….Prima. Dan maar FordK@12.
Vrolijk ga je door met je bestelling en doe je je best om het wachtwoord te onthouden.
In jouw beleving is dit een sterk wachtwoord. Maar helaas, dat is het niet. Namen, automerken en geboortedatum zijn veelgebruikte woorden/combinaties voor een wachtwoord.
En dat weten die mensen die er misbruik van willen maken ook. Korte, eenvoudige wachtwoorden zijn eenvoudiger te kraken door computers dan lange, ingewikkelde wachtwoorden.
Feitje: 42% Gebruikt hetzelfde wachtwoord voor meerdere accounts (Bron: Alert Online)
Het is dus belangrijk om een sterk wachtwoord te kiezen voor de accounts die je aanmaakt op het wereld wijde web. Hoe sterker het wachtwoord, hoe meer je jouw gegevens beschermt.
Maar hoe maak ik zo’n sterk wachtwoord?
Een aantal tips van Veiliginternetten:
- Hoe meer tekens, des te veiliger. 8 tekens is aan de korte kant. Een wachtwoord met 12 tekens of meer is veel sterker.
Wist je dat een wachtwoord van 12 in plaats van 8 tekens het wachtwoord tot 80 miljoen keer zo sterk maakt?! - Cijfers, hoofdletters en speciale tekens (&, ?, #, !, %, enz.) versterken het wachtwoord.
- Je kunt ook een zin gebruiken, die onthoud je makkelijker. Voorbeeld: IkHeb100Fietspompen.
Gebruik zinnen van minimaal 4 woorden. Gebruik geen spreekwoord of bekende zin, maar het hoeft niet heel ingewikkeld te zijn. Een ander voorbeeld is 131KilometerIsTeSnel. Helaas werken te lange wachtwoordzinnen niet altijd. Veel websites hebben een maximale wachtwoordlengte die tussen de 10 en 20 tekens ligt. - Het wachtwoord mag geen makkelijk te raden persoonlijke informatie bevatten, zoals een naam, geboortedatum of adres.
- Gebruik verschillende wachtwoorden voor elke website en dienst. Een wachtwoordmanager helpt jou de wachtwoorden onthouden!
- Pas wachtwoorden minimaal 1 keer per jaar aan. Niet te vaak, want je moet het wel kunnen onthouden ?
Nog een tip! Gebruik tweestaps verificatie.
Twee staps verifiwat?
Tweestapsverificatie is een extra functie om je online accounts te beveiligen. Sites zoals Facebook, Gmail en DigiD hebben deze extra functie.
Wanneer je jouw inloggegevens in hebt gevoerd, moet je nog een extra beveiligingscode invoeren. Deze code wordt gestuurd naar een apparaat waar alleen jij toegang toe hebt, bijvoorbeeld je telefoon.
Moeite met het onthouden van wachtwoorden?
Gebruik dan een wachtwoordmanager. Je hoeft dan maar één wachtwoord te onthouden, namelijk die van de wachtwoordmanager. Zie het als een kluis waar al jouw gebruikersnamen en wachtwoorden in staan. En alleen jij hebt de sleutel.
Bezoek je dan een website, dan vult de wachtwoordmanager automatisch jouw gebruikersnaam en gegevens in. Heb je een nieuw wachtwoord nodig? Ook daar helpt de wachtwoordmanager je mee. Dit zal een automatisch gegenereerd en sterk wachtwoord zijn.
Ook voor de tablet en smartphone is zo’n tool te downloaden.
Een aantal voorbeelden:
Keepass
iCloud sleutelhanger
1password
LastPass
TrueKey (voorheen PassWordBox)
Wil je meer tips? Checken of je wachtwoord sterk is? Of heb je een sterk wachtwoord nodig? Kijk dan eens op de onderstaande websites!
Sterk wachtwoord genereren
Check of jouw wachtwoord sterk genoeg is.